MEESTERVERTELLER

PODCASTS

MEESTER

VERTELLER

PODCASTS

PODCASTS

‘Liberté, égalité, fraternité … ou la mort’

Van de bestorming van de Bastille in 1789 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799, van het nobele devies ‘Liberté, Égalité, Fraternité’ tot de bloeddorstige terreur. Leef mee met revolutionairen die naar de macht grepen, maar vaak zelf onder de guillotine belandden.

Deze podcast bestaat uit 3 seizoenen.

De Zonnekoning

Verwacht u aan een weergaloos verhaal, vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk. Op vijfjarige leeftijd werd Louis koning, en zou dat 72 jaar lang blijven. Hij was de uitvinder van het absolutisme: de totale macht bij de gratie van God. Zijn symbool was dan ook de zon, die alles verlicht en waarvan iedereen afhankelijk is.

Het verlies van België

Belgen en Nederlanders, ooit waren we inwoners van dezelfde staat: Het Koninkrijk der Nederlanden. Het was in 2015 precies 200 jaar geleden dat dit Koninkrijk ontstond. Op 16 maart 1815 riep Willem Frederik, een telg uit het Oranje-Nassau geslacht, zichzelf uit tot koning der Verenigde Nederlanden en hertog van Luxemburg. En op 21 september 1815 werd hij in Brussel ingehuldigd als Koning Willem I. 15 jaar later, in 1830, was het al uit met zijn Koninkrijk.

Leopold II

Leopold was een groot man, hij was ongeveer 1m90, daar is iedereen het over eens. Maar verder zijn de meningen op z'n zachtst gezegd enorm verdeeld. Hoe is het mogelijk dat Leopold II zich kon ontwikkelen tot die ongenadige despoot van de Vrijstaat Congo waarover hij 23 jaar regeerde? Al is dat maar een stuk van het hele verhaal. Leopold II regeerde immers ook in een tijd waarin de sociale strijd hevig woedde.

Het hart van Napoleon

Langs de weg die Napoleon zich door de geschiedenis gebaand heeft, loopt nog een ander, meer verscholen pad. Dat van de liefde. De meest legendarische vrouw in zijn leven was Joséphine de Beauharnais. Maar zij kon hem geen troonopvolger schenken en daarom moest ze wijken voor het politieke huwelijk van Napoleon met Marie-Louise van Oostenrijk. Napoleon had ook ontelbaar veel minnaressen en verwekte verscheidene buitenechtelijke kinderen. Niet zelden hadden zijn seksuele escapades een politiek tintje. Al deze vrouwen waren op hun manier van uitzonderlijk belang. Zij hebben mee het grote verhaal gemaakt.

Napoleon

Nog altijd komt de hele wereld de leeuw in Waterloo bezoeken. Niet omwille van overwinnaar Wellington maar omwille de verliezer Napoleon. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Johan Op de Beeck vertelt meesterlijk het levensverhaal van één van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis. Hoe kon de kleine Corsicaan keizer van Frankrijk worden? Een verhaal van oorlogen, triomftochten en nederlagen, maar ook van vrouwen en verdriet.

Wat luisteraars zeggen

error: Deze foto is beschermd!