bibliotheek Praag

Boekentips

Mijn persoonlijke boekentips voor relevante , boeiende en leesbare geschiedenisboeken te delen met jou. Dat zullen niet mijn eigen boeken zijn, die je natuurlijk ook op de site aantreft.

Check it out !

Vierde tip : James M. McPherson, Battle Cry of Freedom

De VS begrijpen kan je volgens mij niet zonder de Amerikaanse Burgeroorlog uit 1861-65 te begrijpen. Een van de beste boeken , zo niet het beste over de Civil War tussen het Noorden en het Zuiden van de verenigde Staten van Amerika is dit van McPherson.  Knap geschreven, vlot leesbaar en mateloos interessant. Het boek verklaart  ook uitstekend de uitkomst van de burgeroorlog. De overwinning van het Noorden, wordt vaak toegeschreven aan zijn superieure economie en financiële middelen. Dat klopt niet altijd.  In vele gevallen , bvb.  in de slag bij Gettysburg waren het niet alleen zuidelijke militiare fouten die resulteerden in de zuidelijke nederlaag maar het leiderschap van Lincoln.  De president speelde als opperbevelhebber en politiek leider een gigantische rol in de burgeroorlog. Lincoln hield het noorden bij elkaar, koos de juiste generaals en was een uiterst geslepen politicus die precies wist hoever hij kon gaan. De afschaffing van de slavernij was zijn uiteindelijk oogmerk. Maar Lincoln wist dat hij zelfs in het Noorden zeer behoedzaam moest handelen. Uiteindelijk slaagde hij in zijn opzet door van de afschaffing  van slavernij  niet het doel maar het  middel te maken om de oorlog te winnen. De overwinning van de Unie verzekerde dat de Noordelijke visie de Amerikaanse visie zou worden.

 

Derde tip: Et moi, je vis toujours – Jean d’Ormesson

‘Et moi, je vis toujours’ is een fantastisch boek. Het laatste van een van Frankrijk’s meest prominente intellectuelen. Hij werkte het af  enkele weken voor zijn dood, in januari 2018.

Met een indrukwekkende encyclopedische kennis en in een schitterende stijl beschrijft d’Ormesson de wereldgeschiedenis.  Ik hield het voor onmogelijk om de hele menselijke historie in één boek samen te vatten, zonder in schoolsheid of  vervelend academisme te vervallen. D’Ormesson stelde me in het ongelijk. Hij vertelt de geschiedenis vanuit het ik-standpunt. Deze verrassende en unieke benadering belicht de geschiedenis van bij het ontstaan van de mens tot op vandaag op een nooit eerder vertoonde wijze. De oorlog om het vuur, het ontstaan van het geschrift en de godsdiensten, Egypte, Griekenland, het Romeinse rijk, Alexander de Grote, en heel veel onbekende maar belangrijke namen uit China, Indië en zoveel meer plaatsen passeren de revue.

Een boek dat je leest  met groot plezier en dat je van de ene verbazing in de andere doet vallen.

Ik vertaal het naar het Nederlands. In elke geval: een stevige aanrader.

Tweede tip: Pieter Serrien’s ‘Elke dag Angst’

Fascinerend verhaal over de terreur van de V-bommen die ons land trof in 1944.  De mensen leefden met constante angst, zo vertelt Serrien. En dat klopt. Mijn eigen grootouders maakten het mee.Elke dag angst

Hun huis in Deurne werd verwoest toen vijftig meter verder in de straat een V-1 explodeerde. Ze waren alles kwijt en moesten hun leven heropbouwen. Dat verhaal staat niet in het boek, maar vele andere wel. Het bekendste is de inslag op de Antwerpse Cinema Rex, waarbij een V2 in één klap 567 filmtoeschouwers de dood in joeg.  Knap hoe de auteur de impact van oorlog op het dagelijks leven van gewone mensen vertelt. Of beter gezegd: hen dat laat vertellen. Een aanrader. Ik kijk uit naar meer.

 

 

Eerste tip  voor 2018 :Hilary Mantel

Hilary Mantel met The Assassination of Margaret Thatcher. Hilary Mantel  zet karakterpersonages neer met de diepgang van een canyon. Scherpe observaties van de politiek en  familiale disputen. Onmisbare ingrediënten zijn zoals steeds bij Mantel :  verraad, angst en slachtoffers van niets ontziende ambities.Het boek spreekt me aan omdat het  vlot leest maar tegelijk zeer onvoorspelbaar is en over een intrigerend personage handelt,  al moet je wel tegen een schokje bestand zijn. Maar wat had u anders verwacht van deze  Mantel-Thatchercocktail?