Bio

Mediabeest

Johan Op de Beeck is een bekend tv-gezicht en heeft een gerenommeerde carrière in de media en de journalistiek achter de rug. Hij zit al 35 jaar in het vak. Voorheen was hij actief als ankerman van het VRT-journaal, documentairemaker, directeur van Canvas, presentator en interviewer van verschillende talkshows en hoofdredacteur van verschillende media in binnen- en buitenland. Vandaag is hij zelfstandig communicatieadviseur en auteur van een reeks succesvolle non-fictieboeken, die het erg goed doen in de bestsellerlijsten en die ook altijd positief onthaald worden.

[button-yellow url=”https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Op_de_Beeck” target=”_self” position=”left”]ZIE OOK WIKIPEDIA[/button-yellow]

Meesterverteller

Als televisiejournalist legde Johan Op de Beeck zich erop toe om moeilijke maar relevante onderwerpen op toegankelijke en bevattelijke wijze te vertellen. Hij maakte meer dan twintig grote internationale documentaires, zoals ‘Jodentransport XX’, ‘Atlantik Wall’, ‘Masters of the Game‘ en ‘Masters of Beauty’ in coproductie met onder meer ARTE, VRT, EO, AVRO, TROS, VERONICA, BBC, NDR en FR2. Als echte tv-pionier startte hij de regionale nieuwszender TV Limburg en de zakenzender Kanaal Z op.


Liefde voor geschiedenis

‘Wie over het heden wil oordelen, moet voldoende verleden in huis hebben’, zegt hij zelf. Liefde voor de geschiedenis is Johan aangeboren. Zijn grote voorkeur gaat uit naar de zeventiende en achttiende eeuw en de tijd van Napoleon Bonaparte (1769-1821), – een cruciale periode in de moderne Europese geschiedenis, de tijd van de Verlichting, de Franse Revolutie en het ontstaan van de Belgische natie.

Maar in zijn œuvre staat Napoleon op de eerste plaats, met vier boeken over de Franse staatsman: Napoleons nachtmerrie (2012), Waterloo (2013) en een tweedelige Napoleonbiografie: Van strateeg tot keizer en Van keizer tot mythe (2014). Op Klara was een achtdelige radioserie te beluisteren waarin hij het leven van de keizer toelichtte.

Zijn voorlaatste boek, Het Verlies van België (2015), gaat terug naar de Belgische revolutie van 1830. Het voorlaatste boek was Het Hart van Napoleon, over de relatie van de keizer met de vrouwen.

En dat de boeken van Johan Op de Beeck gesmaakt worden is duidelijk. Enkele getuigenissen over de tweedelige Napoleon-biografie ? De Standaard schreef ‘De definitieve Nederlandstalige biografie over Napoleon’ terwijl Peter Vandermeersch het in het NRC Handelsblad over een ‘pageturner’ had. Paul Witteman, de bekende televisiepresentator, zeer kort en gevat: ‘Een fantastische pen.’ en in de Nederlandse krant Trouw luidde het als volgt: ‘Op de Beeck gunt zijn hoofdfiguur met twee dikke delen het volle licht. Dat doet recht aan een rijk en vol leven. De beste biografie over Napoleon.’

Johan Op de Beeck is een meeslepend en gepassioneerd verteller. In zijn verhalen krijgen historische figuren een menselijk gezicht, hij ontrafelt politieke intriges en onthult de consequenties van de geschiedenis voor onze hedendaagse tijd. Een geschiedenisles zoals u ze nog nooit gehoord heeft … Maar ook een les in de menselijke psychologie, want wat maakt Napoleon tot zo’n groot staatsman? Waarom was hij zo’n goed politiek strateeg? Hoe organiseerde hij zijn persoonlijke leven in functie van zijn politieke macht? Welke lessen kun je vandaag als manager trekken uit het leiderschap van een van de grootste politieke kopstukken die ons continent ooit gekend heeft?

[button-red url=”https://johanopdebeeck.be/contact/” target=”_self” position=”left”]NEEM CONTACT [/button-red]