Napoleon en #metoo

HET HART VAN NAPOLEON[button-red url=”https://johanopdebeeck.be/contact/” target=”_self” position=”left”]INFO OVER LEZINGEN[/button-red]

Het hart van een staatsman

Is er sprake van een Napoleon #metoo situatie? Langs de ophefmakende weg die Napoleon zich door de geschiedenis gebaand heeft, loopt nog een ander, meer verscholen pad. Daarop bevinden zich de vrouwen die de keizer vergezelden, in de marge van zijn wonderlijke bestaan. Sommigen ondergingen hem, anderen gebruikten hem. Enkele onder hen gaven hem flink op zijn donder.

boek Napoleon en de vrouwen #metoo

Legendarisch is Joséphine de Beauharnais, zijn eerste vrouw en de liefde van zijn leven. Al twee dagen na hun huwelijk trok hij ten oorlog. Zij bleef achter en werd ontrouw. Dat zou hem later in een diepe depressie storten.

Ontrouw

Het werd een bijzonder turbulente relatie. Maîtresses kwamen en gingen. Napoleon had ontelbare minnaressen. Hij verwekte verscheidene buitenechtelijke kinderen. Niet zelden hadden zijn seksuele escapades een politiek tintje. De meest ingrijpende relatie was die met de Poolse Maria Walewska. Geen slippertje maar echte liefde. Toch kwam Joséphine voor hem op de eerste plaats.

Joséphine de Beauharnais (Frimin Massot, 1812)

Scheiding

Het keizerlijk echtpaar bleef kinderloos. Daarom rees een groot politiek probleem. Er was namelijk geen troonopvolger. Maar keizerin Joséphine moest wijken voor het politieke huwelijk van Napoleon met Marie-Louise van Oostenrijk,. Die schonk hem een zoon.

#metoo ?

Al deze vrouwen waren op hun manier van uitzonderlijk belang. Zij hebben mee het grote verhaal gemaakt. Zo is de saga van Napoleon er ook een van vorstinnen en maîtresses, van emoties en verlangens. Zaken van het hart. Al was er in zijn hart vaak meer plaats voor grote idealen en politieke doelen. Had Napoleon wel een hart? Kunnen we het hedendaagse normbesef dat geleid heef tot #metoo ook toepassen op de wereld van Napoleon, de wereld van tweehonderd jaar geleden ?

Hortense de Beauharnais

Hortense de Beauharnais, dochter van Joséphine (Girodet de Roussy-Trioson, 1808)

Ik heb in dit boek getracht verder te gaan dan de clichés. Ik wilde de man begrijpen in zijn tijd. Maar ook de vrouwen die hem vergezelden, hem soms misbruikten en zelf soms misbruikt werden. In elk geval had hij een buitensporig liefdesleven. Dit meeslepende verhaal, doordrenkt met turbulente passie en politieke intriges, werpt een verhelderend beeld op Napoleon, een van de belangrijkste historische figuren.

 [button-green url=”https://johanopdebeeck.be/contact/” target=”_self” position=”left”]VRAAG MEER INFO OVER LEZING OVER DIT ONDERWERP[/button-green]